zaterdag, juni 15, 2024
Nieuws

Kerstconcert met Francis van Broekhuizen een daverend succes.

Het kerstconcert van Vlaardings Mannenkoor Orpheus dat vrijdag 22 december in een uitverkochte Grote Kerk plaatsvond en dat in de media als groots werd aangekondigd is inderdaad een enorm spektakel geworden.

VMK Orpheus vormde deze avond met het Rozenburgs Mannenkoor één groot klassiek koor van 80 mannen en nam uiteraard zelf een groot deel van de avond voor haar rekening. In het gevarieerde repertoire kwamen indringende nummers voor als ‘Hodie Christus Natus est’, ‘Hymne an die Nacht’ en ‘Rise up Shepherd’.

Een ander deel van de avond werd verzorgd door het gemengd Koor Delfshaven dat met een voortreffelijk optreden voor velen een grote verrassing bleek.

Een belangrijke rol op deze kerstviering was weggelegd voor de bekende operazangeres en sopraan Francis van Broekhuizen. Francis was pas op het laatste moment door het bestuur van Orpheus vastgelegd daar minder dan twee weken vóٕór het concert de aangekondigde tenor wegens persoonlijke omstandigheden moest afzeggen. Een spannende situatie want op zeer korte termijn in de drukke kerstperiode een solist van naam contracteren is een vrijwel onmogelijke zaak. Maar met het nodige doorzettingsvermogen slaagde het Orpheus bestuur hier toch in, ook omdat Francis zoals ze zelf zei “vanuit de kerstgedachte” Orpheus te hulp wilde schieten. Francis vertolkte op weergaloze wijze de solopartij in de nummers die zij met het mannenkoor zong: ‘Cantique de Noël‘, ‘Panis Angelicus’ en ‘Stille Nacht’. Zelf zong Francis ook twee prachtige nummers solo: ‘Ideale‘ en het indringende ’Vissi d’arte ‘. Maar Francis zou Francis niet zijn als zij het daarbij zou laten. In korte toespraakjes won zij snel de harten van de toehoorders en kreeg zij regelmatig de lachers op haar hand.

Francis van Broekhuizen en Orpheus voorzitter Arie van der Kooy kijken terug op een zeer geslaagd Kerstconcert 2023.

Het massaal toegestroomde publiek (450 bezoekers) deed, zoals altijd op de Orpheus kerstconcerten, zelf ook actief mee en zong met de gezamenlijke koren uit volle borst kerstliederen als ‘Komt allen tezamen’, ‘Hoor d ‘englen zingen d ‘eer’ en natuurlijk het ‘Ere zij God‘.

Het werd zowel voor de zangers als musici en soliste een geweldige avond die mede mogelijk was gemaakt door Fonds Schiedam Vlaardingen e.o. en de Gemeente Vlaardingen.

De zangers van Orpheus hopen dat veel van de vele aanwezige mannen uit het publiek in januari eens op een repetitie langskomen. Op vertoon van het programmaboekje krijgen zij het dan entreegeld van het concert terug en … wellicht willen ze toch eens kijken of dat zingen in een mannenkoor niet iets voor hen is. Ja, waarom ook niet. Het is enorm gezellig en zingen … dat kan iedereen leren.

Een gedachte over “Kerstconcert met Francis van Broekhuizen een daverend succes.

  • Riet Besjes

    Wij waren vanuit Dordrecht op bezoek in Vlaardingen.Onze broer van Fox Humana zong als projectzanger mee.
    Geen spijt.Wat een fantastische avond en zeker ook de toegankelijkheid van Francis van Broekhuizen.
    Een heerlijke avond gehad.DANK.

    Beantwoorden

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *